Op verplaatsing gaan werken met mijn mobiele opstelling

Wissel actief tussen zittend en staand werken op eender welke plek

In mijn voorgaand artikel deel ik mijn inzichten over het afwisselen tussen staand en zittend werken in de juiste houding. Dit in de context van een vaste oplossing. Een bureau dat je in de hoogte kunt verstellen die ook een vaste plaats heeft in jouw werkruimte. Hetzij in je huis, kantoor of op een andere plek. Wat als je werkt in co-working spaces die geen statafels ter beschikking hebben? Misschien kom je wel terecht in een bedrijf die meerdere dagen per week thuiswerk mogelijk maakt. Je wilt af en toe thuiswerken maar je hebt geen plaats of budget voor een volwaardige standing desk?

Op zoek naar een nieuwe job. Hebben ze mogelijkheden tot staand werken?

In 2018 woonde ik samen met mijn vriendin in een klein appartement te Brugge. Hier hadden we een vaste standing desk die ik zowel gebruikte om aan te werken of om samen gezellig te tafelen. In die periode was de noodzaak hoog om te kunnen wisselen tussen staand en zittend werken. Door fysieke problemen kreeg ik last van mijn rug bij langdurig zitten. Ik kon me geen werksituatie meer voorstellen waar ik die mogelijkheid tot wisselen in positie niet had.

In dat jaar ging ik op zoek naar een nieuwe job als webontwikkelaar. Bij sollicitaties polste ik of het potentiële bedrijf voorzien was om werknemers naast zittend, ook staand te laten werken. In welke mate staan ze hiervoor open als ze die mogelijkheid niet hebben? Ik krijg toch geen afkeurende reacties als ik zelf mijn statafel ineen knutsel met de beschikbare materialen op kantoor?

Elke werknemer kan wisselen tussen staand en zittend werken

Achteraf gezien was het onnodig om hierover te piekeren. Alledrie de bedrijven waar ik solliciteerde stonden volledig open voor zit-sta werk. Het ene bedrijf was wel al meer voorzien dan het andere. Wel opvallend dat geen enkele van de bedrijven aanbracht dat een van hun medewerkers rechtstaand werkte. Een bedrijf gaf wel aan dat hun werknemers het geprobeerd hadden maar nu van de statafels geen gebruik meer maken.

Met een bedrijf in het Brugse had ik de beste match. Op nog geen 4 km fietsen van ons appartement was ik al op kantoor. Nog maar net in het bedrijf en ik kreeg als eerste een bureau die in hoogte verstelbaar was. Daaropvolgend gingen meer en meer werknemers aan de slag met hun standing desk. 1 jaar later was een standing desk een standaard voor iedereen. De werknemers die niet zo fan waren van het staand werken hadden zelfs zo'n tafel. Zij konden hun tafel perfect in hoogte instellen om al zittend te werken. Nu is de zit-sta mogelijkheid zelfs een troef in hun vacatures om nieuwe mensen aan te werven.

Nieuwe werplek, nieuwe opstelling

In 2019 ging ik deeltijds werken om meer tijd te hebben voor het bedrijf waar ik freelance projecten voor deed. Op vrijdag werkte ik vaak bij hen op kantoor in 't Werkpand te Zandvoorde. Hier handen we een vaste werkplek in een gedeelde kantoorruimte. In ons kantoor stonden enkel tafels waar je zittend aan kunt werken. Met een bijzettafeltje bouwde ik de tafel om zodat ik ook staand kon werken.

Rechtopstaand werken met een bijzettafel
Deze foto is getrokken op een andere locatie met als verschil dat ik nu werk op mijn mini desktop ipv laptop. Ik gebruik hierbij wel hetzelfde bijzettafeltje.

Top! Met deze oplossing ben ik onafhankelijk van de voorzieningen tot staand werken die de werkplek aanbiedt. Praktisch ondervond ik nog enkele uitdagingen:

  • Op de zelfgebouwde statafel zette ik mijn externe monitor. Deze kon ik perfect op ooghoogte positioneren doordat de monitor houder in hoogte afstelbaar was. Doordat het bijzettafeltje niet aanpasbaar is in de hoogte, kon ik de hoogte van mijn toetsenbord en muis niet zelf bepalen.
  • Het ging niet echt gesmeerd om in een keer mijn volledige opstelling van de auto te verplaatsen naar kantoor. Mijn kabels, laptop, toetsenbord en muis zaten in mijn boekentas. In mijn ene hand de externe monitor en in de andere hand het tafeltje die ik met 1 poot vasthad. Mijn collega's zagen mij al van ver aankomen 😅 . Kan ik helpen met dragen 😁 ?
  • Wanneer ik voor een tijdje al zittend wilde werken, koppelde ik mijn laptop los en ging ik op een doorsnee tafel verder. Nu werk ik in een ergonomisch onvriendelijke houding waarin ik met mijn hoofd naar beneden kijk. Mijn externe scherm kan ik ook mee verplaatsen op de lagere tafel zodat ik terug op ooghoogte kan werken. Iets meer werk om telkens mijn muis, toetsenbord en scherm te verplaatsen van tafel bij het wisselen van houding.

Op zoek naar een flexibelere oplossing

Naast 't Werkpand gingen we met ons team in de nabije toekomst ook op andere locaties werken. Onze startup was geselecteerd voor het accelerator programma van Start-it@KBC en later ook bij die van de Birdhouse. Op beide locaties kregen we met ons team toegang tot hun co-working space in Gent. Met dit in het achterhoofd zocht ik naar een oplossing met meer flexibiliteit.

Werken aan mijn mobiele zit-sta tafel
Met deze zit-sta verhoger maak ik van mijn doorsnee tafel, een sta-tafel. Wil je rechtstaan? Trek de tafel via het springveer mechanisme de lucht in. Ik noem deze zit-sta verhoger ook wel een mobiele standing desk. De tool die ervoor zorgt dat ik op elke werkplek een standing desk ter beschikking heb.

Al zittend werken op mijn mobiele zit-sta verhoger
Wil je terug zitten? Laat de tafel inzakken door deze naar beneden te laten inklappen. Al werk ik staand of zittend, de gehele opstelling blijft hetzelfde. Let op: je basis tafel is met deze oplossing net iets hoger. Idealiter staan mijn armen in een hoek van 90 graden tegenover mijn lichaam. Door deze verhoging wijkt de hoek een stuk meer af van de ideale houding.

Bovenstaande zit-sta oplossing is de Anjer van Urbo. Dit product is niet meer leverbaar en de website van de leverancier vond ik niet meer terug.

Tips bij de zoektocht naar een mobiele zit-sta oplossing

Ben je zelf op zoek naar een zit-sta verhoger voor je tafel? Hierbij een viertal tips die ik met je wil meedelen na anderhalf jaar gebruik te maken van deze oplossing:

1. Is de zit-sta verhoger klaar om op tafels te staan met een verschillende hoogtes?

Als eerste check je of de combinatie van de hoogste vaste tafel en de zit-sta verhoger voldoet aan jouw minimum vereiste hoogte. Wanneer je bijvoorbeeld jouw externe monitor op de standing desk zet. Zal je deze hoog genoeg kunnen zetten zodat het scherm op ooghoogte staat?

Hierbij is het belangrijk dat de mobiele standing desk meerdere hoogte standen heeft. Op deze manier kun je inspelen op de hoogte van de tafel die daaronder staat. Handig als je werkt op verschillende locaties waar de vaste tafel verschilt in hoogte.

2. Heeft de mobiele standing desk ruimte voor een extra toetsenbord?

Die van mij heeft heeft hier geen specifieke plek voor. Via de voet van mijn externe monitor creëer ik extra ruimte tussen de zit-sta verhoger en mijn scherm. Als je met mijn mobiele oplossing gebruik zou willen maken van je laptop, heb je nood aan een extra tool als verhoging. De Roost Laptop Stand zou een antwoord kunnen bieden.

Mijn monitor met elektronische inkt heeft geen voet. Hierbij creëer ik een hoogteverschil door twee houten wijnkisten te stapelen. Dit maakt de opstelling wel een stuk minder mobiel. Als ik mijn e-paper scherm wil gebruiken op locatie, moet ik de kistjes mee verplaatsen.

Werken aan mijn mobiele setup op mijn e-paper monitor
Merk op dat mijn monitor op een tablet houder staat. Met het hoesje van mijn headset en een boek hou ik dit in de lucht. Ik geef toe, niet de meest praktische oplossing.

3. Hoe mobiel is de mobiele standing desk?

Kijk goed naar het gewicht en grootte van dit type standing desk. Vroeger heb ik me hieraan mispakt. Ik kocht een standing desk van +20 kg met een ruime werkplek die een apart werkvlak heeft voor het toetsenbord. Door zijn te grote omvang en zwaar gewicht was het onpraktisch deze mee te nemen op locatie.

Eenmaal uit de verpakking kon ik hem met moeite zelfstandig op de tafel zetten. Laat staan dat ik deze, samen mijn externe monitor, eenvoudig van mijn auto kan verplaatsen naar ons kantoor op de 1ste verdieping. Gelukkig kon ik deze zonder meer terugsturen.

De minimumvereiste voor mijn mobiele setup is dat ik deze in een geheel kan verplaatsen. Mijn huidige zit-sta verhoger hou ik vast in m'n ene hand. In mijn andere hand is het juist wat onhandig om mijn extern scherm te dragen. Met toeval paste mijn extern scherm net in de koffer op wieltjes die ik gebruikte toen ik nog studeerde. Deze gebruikte ik vroeger voor de verplaatsing naar het studentenhuis met de trein.

Naast het scherm kon ik ook mijn monitor houder en alle andere computer accessoires in de koffer opbergen. Nu is de verplaatsing een stuk eenvoudiger, ik hoef niet eens meer een rugzak op de rug. Een stuk minder gedoe! Ik kan mijn volledige opstelling nu in een keer van mijn auto naar de werplek dragen.

Wat ik allemaal mee heb op verplaatsing
Het touwtje rond mijn zit-sta verhoger zorgt ervoor dat hij niet ineens uitklapt tijdens het maken van een verplaatsing. Het klepje die het openklappen tegenhoudt is afgesleten.

Wat ik allemaal mee heb in de koffer
De houder voor de monitor zit achteraan in de zak

Op verplaatsing met de mobiele werkplek

4. Hoe vlot wissel je tussen staand en zittend werken?

In nog geen tien seconden kan ik wisselen van positie door de tafel handmatig in of uit te klappen. Nog sneller dan met mijn vaste standing desk. Deze gaat elektronisch op zijn gemakje naar boven of beneden.

Deze tip heb ik als laatste gezet omdat ik hier het minste waarde aan hecht. Als de wissel tussen staand en zittend werken even wat langer duurt zie ik dit eerder als een mini-pauze. In de praktijk koppel ik de wissel van positie aan het moment, net voor ik terug aan de slag ga met werken of iets anders ga doen:

  • Bij terugkomst uit de middagpauze
  • Nadat ik iets te drinken heb gehaald
  • Als ik terug ben na een toiletbezoek
  • Net voor de start van een meeting
  • Wanneer ik start met een nieuwe user story. Een user story past binnen de scrum methode die zorgt voor meer doeltreffenheid in de ontwikkeling van software.

Mijn huidige mobiele oplossing vernieuwen

Wat als ik vandaag een nieuwe mobiele standing desk zou mogen kiezen? Mijn voorkeur zou gaan naar de Ed-works (bekijk gerust het filmpje om een idee te hebben) tafel. Om volgende redenen zou ik hiervoor kiezen:

  • Een houten lichtgewicht van 5kg, mijn huidige zit-sta verhoger weegt met zijn 7,6kg iets meer. Als de standing desk stabiel genoeg is, is het mooi meegenomen dat deze lichter is.
  • Twee aparte houten werkvlakken. Een werkvlak voor mijn toetsenbord en muis. Daarnaast een afzonderlijk paneel voor mijn scherm. De twee aparte vlakken zijn afzonderlijk aanpasbaar in hoogte. Met een apart werkvlak voor mijn e-paper monitor heb ik geen nood meer aan kistjes die helpen met het hoogteverschil.

Het wisselen tussen staand en zittend werken zal wel iets minder vlot verlopen. Eens voorstellen hoe de wissel van positie zou verlopen 🤔.

Mijn toetsenbord en muis zet ik eerst op de basistafel. Daarna neem ik de bovenste plank weg terwijl ik mijn monitor op de onderste, lege plank zet. Ik ben benieuwd of dit in de praktijk vlot zal lukken.

Is de bewustwording groter dan vroeger?

In co-working spaces of open kantooromgevingen voel ik me wel soms de vreemde eend in de buit. Vaak ben ik de enige die rechtopstaand werkt. Niet dat ik het erg vind! Ik krijg hierop enkel positieve reacties. Een reactie die ik al meermaals heb gehad: "Idealiter doe ik dit ook voor mijn rug“.

Iemand die het gebouw binnenwandelt met een koffer en dichtgeklapt tafeltje is voor de meesten een ongebruikelijk tafereel. “Ga je op reis?“, vroeg een collega van me toen hij me voor de eerste keer zag aankomen met mijn mobiele werkplek. Zo'n opmerking breekt meteen het ijs en heeft me de kans om duiding te geven.

Meer en meer zie ik digitale werkers in mijn omgeving wel belang hechten aan hun houding. In mijn ogen is dit het belangrijkste. Gemiddeld heb ik nu meer collega digitale werkers dan vroeger die een hoogteverschil creëren met een extern scherm of laptop stand.

Is het echt wel nodig om die volledige opstelling mee te nemen?

Nu ik door meer beweging buiten, minder last heb aan de rug, zou het misschien wel haalbaar zijn om een hele dag al zittend te werken. Weliswaar met de nodige pauzes waar ik even m'n benen strek. Aanvullend kantel ik voor extra beweging af en toe eens mijn bekken.

Toch kies ik er steevast voor om tijdens een werkdag altijd mijn mobiele oplossing bij de hand te hebben. Het wisselen tussen staand en zittend werken zie ik voor mezelf als een gezonde gewoonte. Naar mijn gevoel is dit een stuk beter dan de hele dag enkel rechtstaan of zitten.

De hele dag zitten, rechtstaan of de combinatie van beide blijft passief

Het wisselen tussen staand en zittend werken zie ik over het algemeen wel nog steeds als een passieve bezigheid. Ik ben ervan overtuigd dat als je dit dagelijks voor een langere periode doet, dit een ongunstige effect heeft op de fysieke gezondheid.

Sla terug door gedurende de dag voldoende te bewegen. Idealiter doe je dit voor, na en zelfs tijdens je werkdag. Tijdens de werkdag is dit niet altijd even makkelijk.

Je hebt zojuist een lastige taak afgewerkt aan de computer. Hun jezelf geen rustmoment door even Instagram te doorscrollen of een willekeurig YouTube filmpje te bekijken. Strek in de plaats de benen en zoek de buitenlucht op. Het belangrijkste is dat je na jouw passieve activiteit in beweging bent.

Tijdens mijn middagpauze ga ik bij voorkeur even gaan wandelen met viervoeter Osje aan mijn zijde. Als ik voldoende tijd heb tot in het bos. Op die manier neem ik ook even afstand van mijn werk. Zowel fysiek als mentaal, zo kan ik het eventjes volledig loslaten.

Wanneer je gefocust werkt aan een taak is het zeker niet eenvoudig om in beweging te blijven. Door heen en weer te schommelen op mijn balansbord maak ik staand werken net iets actiever. Dit gaat wel ten koste van de mobiliteit. Door deze uitbreiding is mijn werkplek lastiger te verplaatsen. Om deze reden neem ik het balansbord bijna nooit mee op locatie.

Nog onafhankelijk van de werkplek?

Stel dat ik vandaag zou willen solliciteren voor een nieuwe kantoorjob. Zou ik dan nog rekening houden met de mogelijkheden tot staand werken? Helemaal niet! Voor mij hoeft een potentieel bedrijf zich zelfs op lange termijn niet te voorzien. Enige voorwaarde is dat ik mijn mobiele werkplek mag opstellen indien ze geen voorzieningen hebben.

Op eender welke plek?

Kan ik met mijn huidige opstelling actief wisselen tussen zittend werken op eender welke plek? Hierbij de voorwaarden:

1. Een basistafel

Mijn zit-sta verhoger is 40,6 cm hoog. Met mijn mobiele oplossing ben ik niet veel als ik er geen tafel onder kan zetten. Het oppervlak van de basistafel hoeft niet groot te zijn. Een vierkant tafeltje met een zijde van een halve meter is al voldoende om de zit-sta verhoger op te zetten.

2. Elektriciteit

Met deze opstelling kan ik niet zomaar in het bos gaan werken. Mijn mini desktop heeft ononderbroken voeding nodig. Een draagbare accu met stopcontact zou een oplossing kunnen bieden.

3. Internet

Op kantoor is dit eenvoudig, hier is Wi-Fi of verbinding met de kabel een standaard. Als ik geen Wi-fi ter beschikking heb, maak ik van mijn smartphone een draagbare Wi-Fi hotspot. Enige voorwaarde hierbij is dat ik een goede verbinding heb met het mobiele netwerk van mijn provider (in mijn geval Orange).

4. Regenvrij of afgeschermd tegen andere weertoestanden

Op kantoor zit ik altijd droog en blijft mijn opstelling beschermt tegen de regen. Wanneer ik buiten zou willen werken is het geen probleem als het droog blijft. Bij regen kan ik enkel werken als mijn opstelling overdekt is. Bijvoorbeeld onder een schaduwdoek die waterdicht is.

Met de wind heb ik nog geen problemen gehad. Wanneer deze extreem is kan ik me wel voorstellen dat je werkplek hierdoor minder veilig is. Je ziet jouw externe monitor liever niet op de grond liggen wanneer je terugkomt uit pauze.

Met de kou heb ik persoonlijk niet zo'n probleem. In mijn vrije tijd daag ik mezelf graag uit met koudetraining. Mijn e-paper monitor heeft het daarentegen wat moeilijker met blootstelling aan koudere temperaturen. Wanneer onze verwarming stuk was tijdens de winter kreeg ik mijn scherm niet meer aan de praat. Na deze terug op te warmen bij een elektrisch vuurtje werkte hij terug. Bij koudere temperaturen ben ik nu wat voorzichtiger met mijn e-paper scherm.

Rechtstaand bloggen in de keuken
Je hoeft niet altijd de tools voorhanden te hebben. Tijdens het koken blog ik rechtopstaand op mijn e-reader door creatief om te gaan met onze keukenkast. Merk op dat er bij de houding van mijn armen nog wat ruimte voor verbetering is. Idealiter plaats ik mijn toetsenbord nog een flink stuk hoger. Op deze wijze staan mijn armen op een hoek van 90 graden tegenover mijn lichaam.

Geschreven door

Gerelateerde artikelen