Staand en zittend werken

Neem de juiste houding aan en wissel actief tussen staand en zittend werken

Toen ik van de schoolbanken afkwam, ging ik aan de slag als webontwikkelaar. Wanneer ik langere uren klopte, merkte ik een klein ongemak in mijn rug doordat ik het grootste deel van de dag zittend werk deed.

Na een jaar merkte ik dat dit kwaaltje mijn productiviteit in het gedrang bracht. Tijd om op zoek te gaan naar een oplossing!

Standing desk uit kartonnen dozen. Geniaal?

Vol onkunde bouwde ik met een aantal verpakkingsdozen een constructie waarbij een deel van mijn bureau hoger kwam. Briljant idee dacht ik! Al zittend werk ik op mijn laptop met extern scherm. Wanneer ik de nood voelde om recht te staan, zette ik mijn laptop op een toren, samengesteld uit dozen.

Deze oplossing was een eerste stap die de goede richting uitging. Ondanks deze oplossing eerder tijdelijk is, bracht deze wel al flink wat verlichting in mijn rug.

Zoeken naar een permanente oplossing, toch niet ideaal?

Mijn ongemak bij zittend werk deelde ik met collega Bart Billiet. Dag in dag uit werken vanuit een bureaustoel met een hernia in de rug was niet meteen de ideale combinatie. Op een dag beslisten we om het anders te doen. We stapelden een paar kastjes op elkaar en frustelden op deze manier onze statafel ineen. Ideaal, deze opstelling kon permanent blijven staan naast ons bureau. Als snel daagden we elkaar uit om zo lang mogelijk recht te blijven staan.

Zelfgebouwde standing desk - niet ideaal

Als je naar bovenstaande foto uit de oude doos kijkt, heeft onze opstelling nog flink wat ruimte voor verbetering. De laptop probeer ik zo hoog als mogelijk te zetten. Op die manier kijk ik met mijn nek zo min mogelijk naar beneden. Idealiter plaats ik mijn scherm nog een stuk hoger. Zo staan mijn ogen in lijn met het bovenste gedeelte van het scherm.

Geniet met deze 2 methodes van een ideale positie

Wanneer je jouw laptop op deze wijze omhoog brengt, ontstaat het probleem dat je je handen optrekt in de lucht. In het beste geval staan je armen op een hoek van 90 graden op jouw lichaam. Je bedient de laptop dus met je handen vanuit een positie die een stuk lager is.

Met enkel je laptop ter beschikking is het lastig om te komen tot een ideale positie. Volgende wegen kunnen een uitkomst bieden:

  • Je klapt je laptop dicht en sluit deze aan op een extern beeldscherm. Daarnaast bedien je jouw laptop met een losstaande toetsenbord en muis. Als je deze tools niet ter beschikking hebt, kun je ook jouw laptop half dichtklappen en gebruik maken van het touchpad en toetsenbord op de laptop zelf. De meeste monitors hebben standaard een voet die het scherm een stuk hoger brengt. Idealiter is deze monitorhouder aanpasbaar in hoogte. Om de positie van jouw monitor helemaal op punt te zetten, kun je gebruik maken van een monitorarm. Wanneer je een desktop hebt in plaats van een laptop kun je gebruik maken van dezelfde opstelling.
Rechtopstaand werken
Beeld je in dat mijn Mac mini een ingeklapte laptop is 😉 Het kistje zorgt ervoor dat ik mijn externe monitor net wat hoger kan plaatsen.
  • Je brengt jouw laptop in een hogere positie. Dit kan bijvoorbeeld met houten kistjes of een laptopstandaard zoals de Roost Laptop Stand. Hierbij maak je gebruik van een extern toetsenbord en muis die in een lagere positie op de tafel liggen.

Standing desk voor meerdere doeleinden

In 2018 ging ik met mijn vriendin samenwonen in een klein appartement in het centrum van Brugge. Wegens plaatsgebrek dachten we na over een tafel die we voor meerdere doeleinden zouden kunnen gebruiken. Al snel gingen we voor een standing desk die zowel geschikt om aan te eten als het uitvoeren van computerwerk.

Door te drukken op een knop konden we in een aantal seconden de tafel veranderen van hoogte. Voor elke activiteit stelden we de tafel snel in op de gewenste hoogte.

Tijdens het bouwen van websites wisselde ik zonder veel na te denken tussen staand en zittend werken. Wanneer ik ongemakkelijkheid voelde in mijn rug stond ik recht, als ik het rechtstaan moe was ging ik terug zitten.

Met een standing desk kun je eenvoudiger al zittend de juiste houding aannemen

In eerste instantie dacht ik dat een standing desk enkel de extra mogelijkheid met zich meebracht dat je naast zitten ook kunt rechtstaan. Je tafel op maat instellen voor het zitten vind ik minstens even belangrijk. Op deze manier neem je al zittend eenvoudiger de juiste houding aan.

Net zoals bij het rechtstaan, staat je beeldscherm een stuk hoger dan je toetsenbord zodat deze mooi op ooghoogte staat. Zorg dat je recht voor je kunt kijken. Je tilt je hoofd dus niet voor een stuk naar boven of beneden wanneer je naar je scherm kijkt. Je armen staan in het beste geval op een hoek van 90 graden op jouw lichaam. Opnieuw kan hierbij een extern scherm of laptopstandaard een oplossing bieden om een hoogteverschil te creëren.

Werken op een zitbal
Zelf gebruik ik een bal om te zitten. Als je een bureaustoel heb die in hoogte verstelbaar is, kun je deze hoger or lager zetten zodat je met je knieën een hoek van 90 graden vormt. In het beste geval staan je voeten hierbij plat op de grond.

Standing desk inzetten als hulpmiddel tegen rug- en nekklachten?

Jarenlang heb ik gewerkt in een slechte tot matige houding. Ik werkt enkel op een laptop zonder extern scherm, toetsenbord of muis. Hierbij richtte ik mijn nek naar beneden wat zorgde voor een ongezonde positie. Ik ben ervan overtuigd dat dit een van de oorzaken was tot verschillende blockages in mijn nek. Een osteopaat heeft mij gelukkig hiermee geholpen. Nu maak ik van een goede houding prioriteit nummer 1 om problemen te voorkomen.

Vroeger was een standing desk vooral een hulpmiddel om pijnloos mijn werkdag door te brengen. Een tweetal jaar terug werkte ik nog niet actief aan mijn rugklachten. Hierdoor was het haast een onmogelijke opgave om te werken zonder standing desk. In deze periode gaf de pijn in mijn rug aan dat ik moet wisselen tussen zittend en staand werken. Nu ik door middel van oefeningen actief werk aan mijn rug, heb ik minder nood om te wisselen van positie. Om ongemakkelijkheden te voorkomen, probeer ik elk uur te veranderen van positie.

In mijn directe omgeving merk ik hetzelfde patroon op. Sportieve mensen zonder rugklachten hebben minder nood aan een standing desk dan mensen die weinig aan bewegingsactiviteiten doen.

Beweging is key!

Voor mijn lichaam voelt de combinatie van staan en zitten in ieder geval beter aan. Naar mijn gevoel zou ik iedereen een standing desk aanraden. Enkel naar jouw gevoel?

Zowel werken al rechtstaan, zittend als de combinatie van beide is nog steeds een passieve bezigheid. Waar ik volledig van overtuigd bent is het belang van beweging tijdens je werkdag. Beweeg zowel voor, na en tijdens je werk. Tijdens je werk is niet altijd even eenvoudig.

Zet eens een streepje op een blad elke keer dat je iets doet die niet werkgerelateerd is. Snel even dat berichtje van een vriend beantwoorden. sociale media doorscrollen of een praatje doen over je hobby met de collega die naast je zit. Lopen de streepjes op? Strek in de plaats even je benen en zoek de buitenlucht op. Of nog beter! Vraag die collega van je om mee te gaan voor een kleine wandeling als pauze tussendoor.

Geschreven door

Gerelateerde artikelen