Werken met mijn ergonomische muis en toetsenbord

Een rechtopstaande muis als tool voor een meer ontspannen pols

In 2013 startte ik mijn studie NMCT (heet nu MCT) aan de Howest te Kortrijk. Een opleiding met veel computerwerk waar ik me gespecialiseerd heb in webontwikkeling. In die periode zat ik voor een groot deel van de tijd enkel aan mijn laptop te werken. Met toebehoren die voor een betere houding kunnen zorgen was ik nog niet vertrouwd. Het woord ergonomie was dus nog een onbekende. Ik ervaarde nog geen lichamelijke ongemakken waardoor ik geen nood had om in die richting te zoeken.

In mijn studentenkamer had ik wel een laptopstand. Met deze stand kwam mijn laptop ter zelfde hoogte en net naast mijn extern scherm te staan. Het verschil in hoogte vond ik het meest belangrijke aspect. Met deze stand kon ik niet meer morsen op mijn laptop. Best wel praktisch als je onhandig bent. Een bierflesje is zo omgevallen.

Ik had geen flauw benul dat de laptopstand ervoor zorgt dat mijn nek zich in een beter positie zou bevinden. Door het verschil in hoogte keek ik in een correcte houding recht voor me. Met enkel de laptop zonder toebehoren werkte ik constant in een voorovergebogen houding.

In volgend artikel ga ik dieper in op de ideale positie bij het werken aan een computerscherm.

Tijdens het laatste jaar van mijn studentenperiode bezeerde ik mijn pols opnieuw die ik vroeger verrokken had. Als snel was ik genezen van deze kleine blessure. Wanneer ik mijn computermuis bewoog, merkte ik dat mijn pols wel minder prettig aanvoelde. Zeker wanneer ik voor langere tijd computerwerk deed. In de weken die volgden kreeg ik alsmaar meer last. Ik ging voor de eerste keer echt op zoek naar een ergonomische tool. Deze keer met de intentie dat de tool me zou kunnen helpen tegen een lichamelijk ongemak.

Op zoek naar een oplossing voor een meer ontspannen houding

Het probleem met een klassieke muis of touchpad is dat je hand zich constant in een gespannen positie bevindt. Je legt je hand vlak op de muis of het touchpad wat zorgt voor druk in de pols. Een meer ontspannen houding is deze waarin je bijvoorbeeld een hand heeft aan iemand. Test beide posities gerust eens uit:

  • Je legt je hand vlak op de tafel
  • Je draait je hand 90 graden in een handdruk positie

Merk je een verschil in spanning aan de pols?

Naast de platte muizen kon ik online gelukkig een kleiner assortiment aan verticale muizen vinden. Deze muizen creëren een verticale hoek waardoor je hand zich meer in een handdruk positie bevindt. Door een houding met minder druk in de pols en onderarm zou deze de kans RSI kunnen verminderen.

Een verticale muis herken je wanneer deze opvallend een stuk meer rechtop staat. Hierbij is het belangrijk om te kijken in hoeverre deze verticaal rechtsstaat. De hoek mag zeker en vast minder zijn dan 90 graden. Bij minder dan 35 graden kun je je gaan afvragen in welke mate deze voordeel biedt voor de pols en onderarm. Mispak je dus niet aan een muis met de beschrijving “ergonomisch ontwerp”. In sommige gevallen staan deze maar voor een klein stukje recht.

Terug op kruissnelheid komen

Wanneer ik mijn klassieke muis verving door de Logitech MX vertical (hoek van 57 graden), voelde ik meteen verlichting in mijn pols. In het begin was het toch wel even wennen. Vanzelfsprekend is het niet om na meer dan 10 jaar, plots mijn computermuis in een andere houding te bedienen. In een aantal weken kwam ik bijna terug op de snelheid die ik had met mijn klassieke muis.

Werken met de Logitech MX vertical muis

Voor mensen die eerder visueel bezig zijn, lijkt dit me een lastigere opgave. Is het als product designer mogelijk om na een bepaalde tijd op dezelfde snelheid en nauwkeurigheid meubelen te ontwerpen? Web designs creëren in Adobe XD is voor mij flink wat uitdagender met de verticale muis dan websites programmeren. Dit komt omdat ik bij het ontwerpen van websites nood heb aan snelle interacties met de muis. Bij het coderen van websites maak ik meer gebruik van mijn toetsenbord. Om bijvoorbeeld te wisselen tussen mijn webbrowser en de editor om te programmeren gebruik ik een toetsencombinatie. Vroeger deed ik dit met de muis.

Voor gamers lijkt een verticale muis mij de meest lastige. Toen ik de shootergame Urban Terror speelde, merkte ik meteen een verlies aan snelheid. Een muis die gedeeltelijk verticaal staat, lijkt me handiger hierbij. Hoe platter de muis, hoe meer grip je hebt in je hand, wat zorgt voor meer controle.

De ideale verticale hoek

Wat met mensen die lichamelijke ongemakken hebben in hun handen? Grijpen die mensen het best naar een muis die gedeeltelijk rechtop staat? De betere handgreep die een plattere muis met zich meebrengt, zorgt voor meer steun in de hand.

Hoe kun je nu de juiste keuze maken? Hoe weet je welke hoekgrootte van de verticale stand het meest geschikt is? De Unimouse van Contour design zou wel eens een goeie oplossing kunnen zijn. Bij deze muis kun je de verticale hoek op maat instellen (tussen 35 en 70 graden). Extra voordeel hierbij is dat je ook de duim stand naar wens kunt instellen. De muis van Contour design heb ik zelf wel nog niet kunnen uittesten.

Voor mij minder belangrijk, misschien wel voor jou

Als tiener maakte ik af en toe gebruik van zeer kleine, ofwel mini muizen. Ik kocht deze meestal in een combipakket met mijn toetsenbord. Als ik nu gebruik maak van zo’n muizen zijn deze te klein voor mijn hand. Bij de aankoop van een nieuwe muis kijk ik enkel of deze niet opvallend te klein is. Verder sta ik niet stil bij de grootte van de muis omdat ik na aankoop nooit klachten heb gehad.

Bij reviews op webshops heb ik al meermaals zien staan dat mensen deze wegens de grootte retourneren. Als je opvallend grotere of kleinere handen hebt, zou ik voorstellen om toch eens even de filter van muis grootte aan te zetten. Eventueel advies in de productbeschrijving rond de ideale handgrootte kan ook helpen. Om helemaal zeker te zijn van je aankoop, kun je er volgens mijn niet omheen deze fysiek eerst te testen.

Dan gewoon met je andere hand?

Mits je via de instellingen de linker- en rechtermuisknop omwisselt, zou je de klassieke muis voor zowel je linker als rechterhand kunnen gebruiken. Dit is het geval wanneer de linker als rechterzijde vanuit het midden van de muis hetzelfde is. In een ergonomisch model is het belangrijk om een specifieke muis te kopen voor de linker- of rechterhand.

Ergonomische muis voor de linker en rechtermuis met in het midden een klassieke muis

Om je gewrichten nog meer te ontlasten zou je een tweede muis kunnen kopen voor je andere hand. Door af te wisselen tussen de twee muizen verdeel je de belasting tussen je linker- en rechterhand.

Met deze gedachte kocht ik in 2020 een rechtopstaande muis voor mijn linkerhand. In het begin was het echt niet vanzelfsprekend om deze in gebruik te nemen. Op vlak van productiviteit was het een flinke tegenvaller. Om nog maar in de buurt te komen van dezelfde snelheid die ik had met mijn rechterhand, heb ik flink wat moeten oefenen.

Extra knoppen voor meer efficiëntie

Naast het ergonomische aspect is het ook belangrijk om ook verder te kijken naar de efficiëntie. Ben je gewoon om met jouw muis, naast de linker- en rechtermuisknop, nog te werken met extra knoppen?

Op mijn MX Vertical Ergonomic Mouse van Logitech kun je een aantal extra knoppen volledig naar wens instellen. Via het programma Logitech Options kun je per knop kiezen welke actie je hieraan wilt koppelen. Wil je een specifiek programma openen, verwisselen van bureaublad of de klik koppelen aan een bepaalde combinatie van toetsenbord toetsaanslagen? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Logitech options - instelbare knoppen

Logitech Options - linker en rechter -toets voor de duim instellen
Via Logitech Options stel ik de linker en rechter -toets voor de duim in op 1 bureaublad terug of 1 bureaublad verder.

Met Duolink van Logitech kun je nog een stapje verder gaan door de muis en het toetsenbord aan elkaar te koppelen. Daarbij heb je wel een specifiek toetsenbord nodig van Logitech die dit ondersteunt.

Met de muis voor mijn linkerhand vond ik het wat minder vanzelfsprekend om de toetsen naar wens in te stellen. Via het programma Karabiner-Elements op MacOs vond ik een oplossing hiervoor.

Karabiner-Elements - Simple modifications
Via de tab "Simple modifications" in Karabiner Elements vond ik geen mogelijkheid om de wissel tussen bureaubladen in te stellen. Hier kon ik enkel een knop op de muis instellen op een andere toets (of actie waarbij de wissel van bureaubladen geen van de mogelijkheiden was). Voor de wissel tussen bureaubladen moet ik een knop op de muis instellen op twee andere toetsen. De toetsencombinatie control + pijltje naar links voor de wissel naar het linker bureaublad. Voor het rechter bureaublad de toetsencombinatie control + pijltje naar rechts.

Karabiner-Elements - Complex modifications
Via een online tool bij het tabblad "Complex modifications" kon ik een een lijst vinden met complexere regels. Met de zoekfunctie vond ik de regel “Switch desktop with mouse button 4,5” die ik importeerde. Na activatie kon ik meteen wisselen tussen de bureaubladen met de duimknop op mijn linker muis.

Een aanrader?

Tot op de dag van vandaag is een verticale muis nog steeds een vaste waarde. In welke mate het ook voordeel biedt om klachten te voorkomen op korte of lange termijn. Werken aan de computer met een pols die meer ontspannen is, voelt een stuk beter aan.

Rechtopstaand werken op mijn epaper monitor van Dasung met de MX Vertical van Logitech in de hand
Al rechtstaand bloggen op mijn e-paper scherm met mijn rechtopstaande muis in de hand

Een rechtopstaande muis zou ik vooral aanraden wanneer je voor langere uren, dagelijks aan een computer werkt. Stel dat je elke dag een half uurtje per dag jouw mails bekijkt en voor de rest jouw computer niet gebruikt. In zo'n geval denk ik niet dat een verticale muis veel verschil zou uitmaken.

De muis voor mijn linkerhand laat ik net iets te snel links liggen. Zeker wanneer ik werk doe die veel snelheid en controle verreisen. Al snel grijp ik terug naar de muis voor mijn rechterhand. Toch weet ik dat, als ik wat meer op mijn tanden zou bijten, het zoveel vlotter zou gaan met mijn linkerhand.

De enige ongemakkelijkheid waar ik nog mee zit, is de zijkant van mijn onderarm die tegen de tafel leunt. Dit heb ik zowel bij mijn muis voor de linker als rechterhand. Wanneer ik een betere handgreep wens, druk ik extra hard tegen de tafel. Misschien kan een polssteun zorgen voor meer comfort? Of kijk ik beter voor een ergonomische muis die uit zichzelf meer comfort biedt aan de pols? De Handshoe Mouse van Hippus lijkt me alvast een geschikte kandidaat.

Even echt ontspannen

Of je nu een klassieke of ergonomische muis hebt, gun je hand af en toe rust door een pauze te nemen. Schudt bijvoorbeeld periodiek even met je handen om de spanning helemaal los te laten.

Geschreven door

Gerelateerd artikel