Met de voeten op het balansbord

Breng met een balansbord net dat tikkeltje meer beweging in je werkdag

De voorbije jaren heb ik van mijn standing desk gebruik gemaakt om actief te wisselen tussen rechtop staand en zittend werken. Met deze gewoonte heb ik mijn job als webontwikkelaar, waarin ik dag na dag bijna roerloos achter mijn computer zat, net wat actiever gemaakt. Echter zit ik nog wat op mijn honger omdat zowel het zitten als rechtstaan statisch aanvoelt. Kan ik van mijn werkplek een plaats maken waar ik me volop kan concentreren en tegelijkertijd actief in beweging ben?

Verkeerde houding aan mijn standing desk

Eind 2020 ging ik langs bij een osteopaat om te kijken of hij me nog verder kon helpen met mijn nek en rug- klachten. Ik deed mijn verhaal over hoe ik mijn werkplek ergonomisch probeer in te richten. Hij gaf me de tip om zeker niet op een kant van mijn lichaam te leunen wanneer ik recht sta achter mijn standing desk. Maak bijvoorbeeld cirkeltjes vanuit je middel en blijf op die manier in beweging.

Terug thuis begon ik mezelf te observeren. Het klopt: ik zit vaak op de linker- of rechterkant van mijn heup te leunen. Wanneer ik iets ingewikkeld aan het programmeren ben en het niet meteen lukt, doe ik dit vaker. Ook als ik in de “zone” zit. Wat betekent dat ik volledige betrokkenheid en vreugde heb in mijn werk waarbij ik volledig gefocust ben.

Hoe meer focus ik heb op mijn werk, hoe sneller ik onbewust een verkeerde houding aanneem. Dit zette me aan het denken: “Hoe kan ik het patroon doorbreken door ook onbewust de juiste houding aan te nemen?

Laat je lichaam microbewegingen maken wanneer je staand werkt

Op zoek naar oplossingen stuitte ik als eerste op een loopband. De voorwaarde is dat je deze onder je standing desk kunt schuiven. Idealiter heeft de loopband aan de voorkant geen stuk heeft om je aan vast te houden. Indien wel, moet dit onderdeel laag genoeg zijn. In volgend filmpje leggen ze de focus eerder op de ervaring dat de tool niet zo praktisch is. Het lijkt me sterk dat dit komt omdat de meesten te snel wandelen. Ik denk dat een loopband op de werkvloer pas echt tot zijn recht komt bij een lage stand waarbij je kleine stapjes zet.

Een budget van +300 euro vond ik wat aan de hoge kant. In de zoektocht naar een oplossing die meer binnen mijn budget past, kwam ik uit op balansborden. Een balansbord kun je gebruiken om actief heen en weer te wiebelen met je voeten terwijl je rechtopstaand werkt. Tijdens balanceren maakt je lichaam microbewegingen wat je standing desk ervaring minder passief maakt. Net zoals bij een loopband is het niet erg praktisch om hiervan een intense workout te maken. Idealiter is deze evenwichtsoefening niet te uitdagend zodat je de focus kan blijven behouden op je werk.

Met deze gedachte maakte ik de keuze om de LifeSpan Airsoft balance board te kopen. Mijn belangrijkste keuze in de aankoop was de mogelijkheid dat je het balansbord met verschillende standen, meer of minder uitdagend kunt maken. Met dit wiebelbord kun je de opblaasbare kussens naar wens instellen door deze een plek te geven onder de houten plank. In mijn meest favoriete opstelling blaas ik de kussens maximaal op waarbij ik deze in het midden van de plank plaats. Dit is de meest pittige opstelling. Ben ik hier zo snel vertrouwd mee omdat ik een deel van mijn jeugd geskateboard heb?

LifeSpan Airsoft balance board - minst uitdagende positie
Minst uitdagende positie op het balansbord

LifeSpan Airsoft balance board - meest uitdagende positie
Meest uitdagende positie op het balansbord

Mijn voordelen tijdens het balanceren

Het is vooral mooi meegenomen dat ik bij mijn voorkeursinstelling sneller een verkeerde houding kan corrigeren. Wanneer ik te veel langs de linker- of rechterkant kant van mijn heup leun, zit ik met de plank tegen de grond. Dit signaal heeft aan dat ik mijn positie moet verbeteren. Ook wanneer ik onbewust in een verkeerde positie met mijn lichaam sta.

In tegenstelling tot het rechtstaan op de vlakke grond, heb ik met mijn balansbord minder zin om te gaan zitten. Het komt van tijd tot tijd wel eens voor dat ik de hele dag heb rechtstaan. Vaak kom ik pas tot dit besef op het einde van de dag. Misschien interessanter om in de loop van de dag eens een uurtje te gaan zitten ter afwisseling.

Balanceren op mijn balansbord terwijl ik werk op mijn standing desk

Meer dan enkel een bewegingstool voor aan je standing desk

Naast de LifeSpan Airsoft balance board te gebruiken om actief recht te staan kun je hier ook oefeningen op doen. Denk maar aan squads die je met deze tool ietwat uitdagender kunt maken.

Wanneer ik pauze neem tijdens het rechtopstaan werken ga ik af en toe wel eens voor volgende twee evenwichtsoefeningen:

  • Een klein sprongetje maken waarbij mijn lichaam 180 graden roteert. De oefening is geslaagd als de houten plank tijdens het landen de grond niet aanraakt.
  • Tijdens het heen en weer schommelen mijn ogen dicht houden. Dit maakt het balanceren flink wat uitdagender.

Een half jaar later

Na een 6-tal maanden gebruik te maken van de LifeSpan Airsoft balance board kan ik best wel zeggen deze het een meerwaarde voor me is. Naast het zitten op de bal en rechtstaan op de vlakke grond kan ik nu genieten van een derde positie. Een positie waarin ik net wat meer in beweging ben. Wat als ik de twee sta posities vergelijk? Een uur met en een uur zonder balansbord? Voor mijn rug voelt het net wat beter aan met het bord.

Hoe zou ik het balansbord verkopen? Niet als tool die jouw passieve job omvormt tot een job waarin je energiek in beweging bent. Wel als hulpmiddel die jouw passieve werkdag, lichamelijk net wat meer actief kan maken.

Geschreven door

Gerelateerde artikelen